HARA centras

Terapija

Aido pokalbis su Premartha ir Svarup apie Pirminę terapiją (Primal – Darbo su vaikystės sąlygotumais)



Aidas: Tai labai gilus transformuojantis procesas. Kam skirtas šis seminaras - Primal procesas?

Svarup: Seminaras skirtas žmonėms, kurie:
● nori savo gyvenime žengti didelį žingsnį į priekį;
● nori pradėti naują gyvenimą;
● patiria krizę;
● nori naujos pradžios savo darbinėje ir santykių srityje;
● atsidūrė tam tikrame pereinamajame savo gyvenimo etape, t.y. tuokiasi, planuoja susilaukti vaikų, išeina į pensiją, vaikai palieka tėvų namus, skiriasi, išsiskyrė ir nori harmoningesnių naujų santykių;
● patiria stresą dėl vidinių bei iš aplinkos kylančių lūkesčių;
● eina savęs pažinimo ir savirealizacijos keliu.

Premartha: Mūsų darbo kryptis labiau orientuota į buvimą nei į patį elgesį. Kai susidomite savo buvimu, tuomet natūraliai atsiveria ir elgesio problemos, su kuriomis reikia padirbėti. Kad taptumėte lankstesni, reikia išgydyti kai kurias savo vidines sielos žaizdas.

Aidas: Kodėl man turėtų rūpėti buvimas?

Premartha: Buvimas – tai tylos erdvė, kurioje jaučiamės saugūs lyg būdami savo namuose patys su savimi. Mūsų darbo metodas šį procesą padaro labai unikaliu, poveikis siekia giliau psichologijos lygmens. Vaiko savyje suradimas – tai vidinės buvimo erdvės atradimo metafora. Tai stiprinantis dabarties išgyvenimo ir gyvenimą keičiančio susijungimo su savimi pojūtis.   

Aidas: Kokia šio seminaro struktūra?

Svarup: Seminaras skirtas kelionei per savo skirtingus vystymosi laikotarpius atlikti. Esant natūraliam žmogaus asmenybės vystymuisi, skirtingos psichologinės kokybės formuojasi skirtingais vaiko amžiaus laikotarpiais. Jeigu tame laikotarpyje vaikas buvo psichologiškai sužeistas, tos kokybės negali pilnai atsiskleisti jau suaugusioje asmenybėje, pačiame žmoguje. Seminaro pabaigoje atkursime patį ryšį su kokybe, kuri turėjo natūraliai atsiskleisti būtent tuo gyvenimo laikotarpiu ar momentu, taip pat išlaisvinsime užblokuotą energiją, išgydysime žaizdas.
Kiekvienas laikotarpis yra labai skirtingas, kiekviename iš jų mūsų psichika veikia vis kitaip. Per 30 praktikos metų mes atrinkome technikas, kurios geriausiai atitinka kiekvieną iš jų.
Laikotarpiai ir kokybės su kuriais dirbsime:


1. Nuo 6 metų iki 10 metų – Mokyklos  laikotarpis: iniciatyva, gebėjimas dirbti komandoje.
2. Nuo 3 metų iki 6 metų - Edipo laikotarpis: aistra, laisvas bendravimas, gebėjimas svajoti.
3. Nuo 9 mėnesių iki 3 metų –  Toddler - pradedančio vaikščioti vaiko laikotarpis: ribų tyrinėjimas ir išbandymas, sugebėjimas nustatyti teisingas ir sveikas ribas, sugebėjimas pasakyti ,,ne“ ir „taip“, kai norima pasakyti atitinkamą atsakymą.
4. Nuo 2 savaičių iki 9 mėnesių: pasitikėjimas, imlumas ir reikalingumo šiame gyvenime jautimas, savo poreikių suvokimas, jautrumas savo paties poreikiams, atsipalaidavimas,
5. Buvimas motinos įsčiose, gimimas, pirmos dvi savaitė po gimimo: pozityvus santykis su visata bei prigimtine valia gyventi.

Aidas: Kokios situacijos vaikystėje gali sukurti neigiamus įspaudus, kurie vėliau neigiamai veiks mūsų suaugusiųjų gyvenimų formavimąsi?

Svaprem: Yra daug aplinkybių, kurias vaikas gali išgyventi ir kurios darys įtaką jo fizininiam ir emociniam suaugusiojo gyvenimui. Keletas pavyzdžių: nuolatos konfliktuojantys tėvai; vieno ar abiejų tėvų fizinis ar emocinis nebuvimas; ignoravimas bet kuriame amžiuje; perteklinė globa; bet kokio pobūdžio smurtas – fizinis, ar tik emocinis; sunkus nėštumas ir gimdymas; izoliacija; palyginimai; buvimas šeimos numylėtiniu arba nemylimu vieno ar abiejų tėvų; gyvenimas su įtampą patiriančiu arba sergančiu tėvu; augimas slopinančioje, abejingoje ar visiško neigimo aplinkoje.
Užaugus šios aplinkybės pasireiškia daugeliu skirtingų būdų - nepakankamu pasitikėjimu savimi; žema saviverte; depresija; negebėjimu atsiverti intymumui, nepaaiškinamomis baimėmis ir nerimu; trūkumu energijos gyventi; arogancija, negebėjimu palaikyti draugystę su savo lyties žmonėmis, pykčio protrūkiais, priklausomybėmis nuo darbo, sekso, medžiagų ar beviltiškumo jausmo...

Aidas: Kam nerekomenduotumėte dalyvauti šioje grupėje?

Svaprem: Šios grupės nerekomenduočiau tiems žmonėms, kurie savo gyvenime nenori pokyčių; žmonėms, kurie viską žino; tiems, kurie visą laiką skundžiasi, bet niekada nesiima veiksmų, kad dabartinė situacija pasikeistų; tiems, kurie mano, jog vaikystės laikotarpis turi būti pamirštas tuojau pat, kai tik suaugama.

Aidas: Dėl ko reikėtų dalyvauti šiame seminare?

Svarup: Iš esmės į seminarą ateisite, jeigu, užuot kartoję senus įprasinius šablonus, norite atsakyti į gyvenimo pateikiamas situacijas nauju konstruktyviu būdu. Jeigu jaučiatės atviras naujoms galimybėms savyje. Užuot gyvenę praeities projekciją, tokioje grupėje kaip ši, jūs susigrąžinsite savo energiją; patirsite akstiną gyventi – jūsų gyvenimas  užsipildys nauja energija, aiškesnis pasidarys jūsų emocinis kūnas; atsiras gebėjimas gyvenime veikti ir svarbiausia – galėsite atpažinti ir įgyvendinti savo svajones. Apreikškite jas.

Aidas: Ačiū už pokalbį apie seminarą Pirminė terapija (Primal - Darbas su vaikystės sąlygotumais). Esu pats dalyvavęs ir asistavęs jūsų grupėse skirtingose pasaulio šalyse - kiekvieną kartą mane stebina koks delikatus ir gilus jūsų darbas.

 

Spalio 10-14, 2020

Seminaras PIRMINĖ TERAPIJA (Primal – Darbas su vaikystės sąlygotumais) su Premartha ir Svarup